Det siges, at Henriques & Henriques har adelige forfædre, idet den første Henriques, der kom til øen, var efterkommer af Portugals første konge.
Historien om Henriques & Henriques går tilbage til 1850, hvor vinfirmaet blev grundlagt af João Gonçalves Henriques, efterkommer af en familie, der slog sig ned i Câmara de Lobos mange år tidligere. Efter hans død lavede hans sønner João Joaquim og Francisco Eduardo Henriques i 1912 et partnerskab, hvorfra navnet "Henriques & Henriques" stammer.
Henriques-familien har gennem de forskellige generationer spillet en vigtig rolle i produktionen af Madeira-vin, idet de er kendt som en producent af fremragende kvalitetsvine.
Adskillige begivenheder fandt sted i anden halvdel af det 19. århundrede, f.eks. fremkomsten af meldug i 1852 og kort efter philoxera (vinlusen) i 1872, som resulterede i alvorlige skader i vinmarkerne. Som en konsekvens blev familiens interesser konsolideret i vinfirmaet Henriques & Henriques, som nogle år senere, i 1925, begyndte at eksportere sine egne vine i stedet for at levere dem til andre eksportører.
Udover at være producent og eksportør er Henriques & Henriques karakteriseret ved at være den eneste producent, der ejer egne vinmarker i regionen, hvilket tillader produktion af druer af ekstrem høj kvalitet. Det drejer sig blandt andet om Verdelho-druen, og også Terrantez, som skiller sig ud ved at være en meget følsom og ikke særlig produktiv drue, men en sand gudedrik, når den forvandles til vin.
På trods af egen produktion har Henriques & Henriques behov for at købe druer fra forskellige avlere, som man har haft et tæt forhold til i mange år.
I 1992 startede Henriques & Henriques et ekspansionsprogram og investerede i opførelsen af en ny lagringskælder i Câmara de Lobos og også i opførelsen af et nyt vinfremstillingscenter bygget på firmaets ejendom, Quinta Grande.
Henriques & Henriques bruger de nyeste teknologiske metoder, men fastholder samtidig familiens næsten 200-års tradition for produktion af de bedste Madeira-vine af enestående kvalitet.
Beskrivelse
Druerne til denne enkeltmarks-madeira er udelukkende dyrket på Henriques og Henriques’ største vinmark, Quinta Grande, som ligger på den portugisiske ø Madeira. Druerne er dyrket i vulkansk jordbund i et bjerrigt område med subtroprisk klima med milde vintre samt varme og fugtige somre, hvor der kun er meget små udsving i temperaturerne.
Denne Single Vineyard Madeira er produceret af 100% Verdelho-druer og har været lagret ca. 15 år på egetræsfade.
Det er en utrolig elegant madeira med fremragende syre samt delikat og aromatisk duft med noter af muskatnød. Smagen er lækker med noter af kandiseret appelsinskal og passionsfrugt efterfulgt af en blød og behagelig eftersmag med et blidt strejf af ingefær.
Den er særdeles velegnet som apéritif – evt. sammen med et stykke ost eller kage – men prøv den også til krydret, asiatisk mad og sushi.
Aftappet madeira er drikkeklar og vil stort set ikke udvikle sig yderligere ved henlægning.